Пројекат "Мост успешних жена Србије и Малте"

О пројекту

Јули 2023. - Јануар 2024.

Како се градио мост?

Пројекат Мост

У протеклој 2023. години, у периоду од јула до децембра, на Малти је успешно реализован пројекат „Мост успешних жена Србије и Малте“, у организацији Српског образовно-културног центра „Света Јелена Анжујска“ и Онлајн међународног клуба пословних жена EIBWC Малта, као дела организације Удружења пословних жена Србије. Пројекат је подржан средствима Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова Републике Србије. Циљ пројекта је био да се ојачају капацитети српских предузетница са Малте кроз онлајн образовање, да се подстакне умрежавање женског предузетништва између Србије и Малте и да се приступи његовом промовисању у оба смера. Програмом је билo обухваћенo образовање 20 полазница пројекта кроз онлајн радионице и предавања из области пословања „Без алата нема заната“ и области маркетинга „Дигитални маркетинг“

Анализа полазница, њихових интереса и очекивања на почетку пројекта

Како смо постављали темеље моста?

Намера пројекта

Поставили смо јасне циљеве пројекта како бисмо осигурали успех!

Пословни амбијент у Србији значајно усмерава правац развоја ка подстицању сарадње са дијаспором што се огледа и кроз кроз кампању „Дијаспора и миграције“ спроведену са циљем да привуче и умрежи што већи број предузетника из дијаспоре и Србије, ради инвестирања у српску привреду, размене знања и јачања сарадње.

Узимајући у обзир ове околности, као и да Република Србија охрабрује женско предузетништво кроз различите програме и чињеницу да је 2023. година од стране Привредне коморе Србије (ПКС), најављена као година женског предузетништва, били смо подстакнути да сагледамо прилике на Малти. На Малти живи значајан број српских држављана, око 5.000, где је део са високим професионалним квалификацијама, а међу њима улога жена предузетница постаје све важнија.

У свом настојању да у добре сврхе искористи интересовање и потенцијал женског предузетништва, Српски образовно кулрурни центар Света Јелена Анжујска, био је подстакнут женама запаженим у волонтерским пословима ове организације, а истовремено чланицама Online International Business Women Club/онлајн Међународни клуб пословних жена, Удружења пословних жена Србије (скраћено ЕIBWC UPŽ Srbije). Упорност и мотивисаност ових предузетница са Малте да уче и да се повезују са матицом, резултирало је значајном подршком овом пројекту од стране Удружења пословних жена Србије, које је за постизање постављених циљева ставило на располагање своје ресурсе. 

Пројекат се одвијао кроз едукативни програм кога су сачињавале радионице из пословних алата и радионице дигиталног маркетинга. Посебан део пројекта био је посвећен мотивационим разговорима са успешним предузетницама из Србије.

Едукативни програм

Пословни алати

Без бизнис алата нема заната

Унапређење пословних вештина прати важност постављања јасних пословних циљева, па су се радионице уз помоћ пословних алата, бавиле питањем како их квалитетно формулисати и пратити.

Серија од пет радионица, под насловом „Без Бизнис Алата Нема Заната“, била је искусно вођена проф. др Татјаном Мамула Николић. Учеснице су истраживале важне аспекте бизниса као што су визија, мисија, вредности, циљеви и маркетинг, користећи практичне примере и вежбе. Том приликом добили су јасне увиде у анализу пословних ситуација, постављање циљева и стратешког планирања, као велику помоћ за успех у пословном свету. Вежбе су учеснике подстицале на унапређење пословних вештина, а конструктивно праћење др Татјане Мамуле Николић мотивисао их је за даље усавршавање.

Завршна активност „Без бизнис алата нема заната“ у оквиру пројекта Most успешних жена Србије и Малте, одржана је у суботу 25. новембра Том приликом учеснице пројекта су појединачно представљале своје пројектне задатке, подржане корисним коментарима и увидима осталих учесница и саме инструкторке. Јединствена прилика за анализу аутентичних планова предузетница са Малте кроз пројектом савладане пословне моделе, као што су SWOT, Pestle, Canvas, пружила је учесницама могућност да чују нове идеје и увиде из различитих области пословања. Делећи добру енергију, овом едукацијом о бизнис алатима, предузетнице са Малте ојачале су своје пословне капацитете како би могле да се суоче са свим пословним изазовима који их очекују.

Проф. Др Татјана Мамула Николић својим посвећеношћу и знањем допринела је да се учеснице оснаже и приближе реализацији својих идеја, а позитивни коментари одразили су успех добро организованих вебинара, јасних примера и детаљних објашњења, доприносећи развоју вештина и мотивацији за константно усавршавање.

Едукативни програм

Маркетинг

Дигитални маркетинг

Упознавање учесница са најновијим трендовима, алатима и техникама, створиле су темељ за унапређење њихових маркетиншких стратегија.

Захваљујући бројним сатима рада посвећених дигиталном маркетингу, постигнити су задати циљеви, па и надмашени, приближивши учеснице чврстим основама за почетак или успешан наставак њихових пословних каријера.

Едукативни део пројекта, састојао се од пет радионица, које су представљене кроз динамично истраживање дигиталног маркетинга под стручним вођством Марије Максимовић. Учеснице су истраживале кључне аспекте дигиталног маркетинга, од дигиталне психологије и визуелног дизајна до најновијих трендова у оглашавању на Фејсбуку и Инстаграму, инфлуенсер маркетинга и ефикасности употребе вештачке интелигенције.

Свака радионица служила је као квалитетна основа, опремајући учеснице вредним увидима и практичним вештинама. Ангажовање и интересовање које су учеснице показале били су посебно инспиративни.

Радионице дигиталног маркетинга пружиле су подршку знању учесницама, али истовремено створиле заједницу пословних жена спремних да се суоче са изазовима дигиталне ере, а ентузијазам и стручност инструкторке Марије Максимовић били су драгоцени савезници у развоју ове заједнице.

Мотивационе трибине

Женски пословни разговори

Женски пословни разговори са истакнутим предузетницама из Србије осмишљени су ради размене добре пословне праксе и искуства, али и препознавања заједничких интереса и пословних шанси.

Мотивационе трибине као део пројекта реализоване су кроз Женске пословне разговоре у којима су организатори пројекта пружили онлајн гостопримство изузетном тиму успешних предузетница из Србије.

Председница удружења жена „Сачувајмо село„, Малина Станојевић добитница награде „Цвет успеха за жену змаја“ и „Блиц жена“, поделила је инспиративну причу о јачању заједнице кроз пројекте попут изградње пластеника и примене савремене технологије који женама на селу умногоме олакшавају свакодневне послове. Кроз њено искуство, учеснице су добиле подстицај да користе интернет за обуку, одржавају састанке путом Зум платформе и пласирају своје производе онлајн.

Гост друге трибине је била Марина Лазаревић, пословна консултанткиња и координаторка Међународног клуба пословних жена eIBWC у Италији, добитницe значајних признања за свој рад, од Привредне коморе Србије, па до награде у конкуренцији иновативне производње, Cake Wizard инкубатора.  Женски пословни разговори привукли су многобројне учеснице из различитих сфера пословања и омогућили им упознавање са животним и пословним изазовима Марине Лазаревић. Гошћа је делила вредне савете и мотивацију за каријере учесницама које су се укључиле из различитих градова, укључујући Златибор, Корчулу, Соко Бању, Београд, Малту и Монцу.

Инспиративна прича Борбале Јабланов, власнице радње „Најлепша метража“ деловала је мотивишуће на све присутне. Онa је поделила свој пут успешног предузетништва, почевши из кухиње једне гарсоњере, а завршила са престижним наградама као што је избор за „100 најуспешнијих жена Србије“. Борбала је делила своје предузетничке изазове, визију и савете о пословању, истрајности и развоју бренда. Трибина је истакла важност женског предузетништва и подршке пословним женама у остваривању њихових снова.

Четврто и завршно дружење жена окупљених око пројекта Мост организовано је уз присуство Сање Поповић Пантић, председнице Удружења пословних жена Србије и Зорице Селаковић, власнице радионице за производњу колача Десерт из Чачка. 

На челу Удружења пословних жена већ 25 година, Сања је из свог богатог искуства рада у овој организацији истакла улогу и важност женског предузетништва и предочила планове Удружења за наредни период. 

Разговор са Зорицом Селаковић, која је за свој рад примила велики број награда, међу којима се истичу „Цвет успеха за жену змаја“ и награда за развој предузетништва Средње и Југоисточне Европе, подстакао је све присутне да схвате значај посвећености својим пословним партнерима, који је пословање Десерта,  више од 30 година одржао у врху успешних фирми у Србији.

Снимци са трибина Женски пословни разговори доступни су на нашем YouTube каналу.

Малина Станојевић, представница удружења „Сачувајмо село“, делила је инспиративну причу о јачању заједнице путем пројеката као што је изградња пластеника и примена савремених технологија. Кроз њено искуство, жене су оснажене да користе интернет за обуку, одржавање састанака путем Зума и пласирање производа онлајн. Награда „Цвет успеха за жену змаја“ допринела је препознатљивости удружења, омогућавајући им ширење и повећање продаје. Погледајте трибину кликом на YouTube иконицу.

Марина Лазаревић, пословна консултанткиња и координаторка Међународног клуба пословних жена eIBWC у Италији, делила је вредне савете и мотивацију на овом онлајн догађају. Учеснице из различитих сфера пословања имале су прилику да се упознају са њеним животним и пословним путем. Гошћа је привукла пажњу многобројних учесница из различитих градова, укључујући Златибор, Корчулу, Соко Бању, Београд, Малту и Монцу. Овај догађај омогућио је размену важних искустава и инспирисао учеснице на својим каријерним путевима. Погледајте трибину кликом на YouTube иконицу.

Борбалина инспиративна прича деловала је мотивишуће на све присутне. Онa је поделила свој пут успешног предузетништва, који је почео у кухињи једне гарсоњере, а наставио се са престижним наградама као што је избор за „100 најуспешнијих жена Србије“. Борбала је делила своје предузетничке изазове, визију и савете о пословању, истрајности и развоју бренда. Трибина је истакла важност женског умрежавања каозначајног дела подршке пословним женама у остваривању њихових снова. Погледајте трибину кликом на YouTube иконицу.

Четврто и завршно дружење жена окупљених око пројекта Мост организовано је уз присуство Сање Поповић Пантић, председнице Удружења пословних жена Србије и Зорице Селаковић, власнице радионице за производњу колача Десерт из Чачка. На челу Удружења пословних жена већ 25 година, Сања је из свог богатог искуства рада у овој организацији истакла улогу и важност женског предузетништва и предочила планове Удружења за наредни период. Разговор са Зорицом Селаковић подстакао је све присутне да схвате значај посвећености својим пословним партнерима, који је пословање Десерта,  више од 30 година одржао у врху успешних фирми у Србији. Погледајте трибину кликом на YouTube иконицу.

Предавања и пословни састанци

Пословни састанци одржавани су у циљу сумирања резултата протеклих радионица и размене актуелних активности чланица.

Почетак реализације пројекта, у организацији Српског образовно културног центра Света Јелена Анжујска, обележен је 27, јуна на Малти уводним предавањем проф др Татјане Мамула Николић, која је за ту прилику пробудила пажњу српске јавности темом Реиновација пословања. Др Мамула Николић је током излагања навела податке који говоре о неминовности сталног процеса промена којима смо изложени, као и неопходности континуалног рада и усавршавања као јединог правог пута за доношење пожељних, изводљивих и одрживих решења. Присутни су кроз интерактивне задатке сами процењивали своје способности за суочавање са променама и тако могли да освесте критична места која захтевају више рада на прихватању промена.


Учеснице пројекта су се, поред предавања др Татјане, са задовољством одазивале  и другим предавањима у организацији СОКЦ Св Јелена Анжујска, па су тако  биле радо виђене на поетској вечери Матије Бећковић, предавању др Милесе Стефановић-Бановић о значају српских библиотека у дијаспори , као и вебинарима које је Српски културни центар ценатар организовао у овом периоду. 

Састанци учесница ради упознавања, размене идеја и  договора око заједничких активности били су важан моманат за изградњу заједнице које су сачињавале учеснице пројекта „Мост успешних жена Србије и Малте“.

МОСТОВИ

2024 All Rights Reserved